Home Despre noi Parcari Tarife Contact Informatii
administrare Administrarea parcarilor
Xdatasoft asigura regularizarea si fluidizarea traficului stationar in Municipiul Piatra Neamt.

Administrarea parcarilor

I. Motivatie

Aglomeratia rutiera care determina deseori blocaje in centrul orasului, dificultatea cu care ajungi la institutii sau centre comerciale, reducerea vitezei mijloacelor de transport public. toate sunt semnale ca parcarile reprezinta o problema din ce in ce mai mare. Aceste neajunsuri sunt cauzate in principal de cresterea masiva a numarului de masini, crestere care devanseaza cu mult posibilitatile de raspuns a autoritatilor responsabile cu rezolvarea acestor probleme. In cest sens, managementul parcarilor publice a devenit o problema stringenta la nivelul autoritatilor locale din fiecare oras din Romania , problema care poate fi rezolvata macar partial, prin implementarea unor solutii tehnice moderne, eficiente si echitabile social. Hotararea Consiliului Local de a concesiona serviciul public de administrare a parcarilor publice cu plata este un prim pas, absolut necesar, pentru regularizarea si fluidizarea traficului stationar in Municipiul Piatra Neamt.

II. Parcari publice cu plata

Parcarile publice cu plata orara sunt acele spatii, special semnalizate, destinate parcarii autovehiculelor pentru care se percep tarife orare de parcare sau care pot fi utilizate in baza abonamentelor emise in acest scop.

Parcarile publice cu plata orara functioneaza in baza unui orar prestabilit, in functie de zona de taxare, in afara orarului functionand in regim de parcari publice fara plata.

Stationarea in parcarile publice cu plata orara este permisa numai dupa plata unui tarif orar prestabilit sau in baza abonamentelor emise in acest scop.

Incasarea tarifului se face de catre reprezentantul operatorului de parcare sau prin intermediul aparatelor denumite ''distribuitoare de tichete de parcare'' in baza unui tichet de parcare.

Tichetul de parcare sau abonamentul poate face dovada platii tarifului de parcare doar in cazul in care este expus in mod vizibil pe bordul masinii. In cazul in care reprezentantii operatorului de parcare nu pot verifica (citi) informatiile inscrise pe tichet sau abonament vor considera parcarea ilegala (neplatita) si vor actiona in consecinta.

Parcarile publice cu plata sunt periodic monitorizate de catre reprezentanti ai operatorului care au urmatoarele sarcini si atributii:

  • verificarea existentei si valabilitatilor tichetelor sau abonamentelor de parcare expuse pe bordul autovehiculelor si luarea masurilor corespunzatoare in cazul in care exista deficiente sau abateri.
  • verificarea starii tehnice si asigurarea bunei functionari a P&D-urilor.
  • verificarea modului de parcare a auvehiculelor.
  • verificarea starii marcajelor si a indicatoarelor.
  • verificarea intretinerii si a infrastructurii spatiului de parcare
  • indrumarea cetatenilor si rezolvarea solicitarilor/reclamatiilor indreptatite adresate de catre acestia.

Parcarile publice cu plata pot fi utilizate doar pentru parcarea autovehiculelor a caror masa maxim autorizata nu depaseste 3,5 tone.

Structura de personal este alcatuita din angajati permanenti, cu activitate de coordonare, control, exploatare (incasatori) cat si de intretinere. Personalul de exploatare este echipat cu echipament distinct cu insemnele "XDS parcare" si este personalizat cu ecuson de identificare.

Intretinerea parcarilor, respectiv refacerea marcajelor, mentinerea curateniei si, pe timpul iernii, deszapezirea, se realizeaza prin contractarea societatilor specializate care, impreuna cu personalul nostru asigura operatiile mentionate.

Activitatea de exploatare a parcarilor se desfasoara , prin taxare in doua variante:

  • taxarea electronica in functie de timpul de stationare (in parcari cu aparate denumite "distribuitoare de tichete de parcare") - minim de plata 0,75 ron pentru 1/2 ora parcare in zonele A si B respectiv 0,50 ron pentru zona C. Tichetele se procura in regim autotaxare de la aparatele instalate in parcari.
  • abonamente zilnice si lunare. Abonamentele zilnice se pot procura de la personalul din parcare sau, ca si abonamentele lunare, de la sediul societatii .

Din veniturile realizate in urma concesionarii XDATASOFT plateste o redeventa procentuala catre Primaria Municipiului Piatra Neamt, contribuind astfel la cresterea bugetului local si implicit la amenajarea de noi parcari moderne si atat de necesare conducatorilor auto. Nu in ultimul rand, managementul parcarilor publice cu plata este parte integrata din amplul si ambitiosul program in urma caruia Piatra Neamt va deveni un oras turistic cu servicii europene.

 
 
    Administrarea parcarilor
    Reguli de folosire a parcarilor
    Indicatoare
    Locatii parcari
    Distribuitoare tichete parcare
    Tichete si abonamente
    Blocari si ridicari
 


Copyright © 2009 - Xdatasoft. Toate drepturile rezervate.